If I inspired you, I've done my job!

January 04, 2011

Rainbow Of Soups 2: Mellow Yellow


The weather is getting colder; we are starting to feel January’s nippy and prickly air here. This inspires me to make something smooth and silky for dinner. Yellow Split Pea soup came to mind. Plus, it’s yellow—second recipe for my Rainbow of Soups.

Now, when you are cooking split pea of any color, it is wise to use this special spice—cumin. Known for its ability to aid digestion and help with stomachache, it neutralizes the “gas factor” from the peas and makes the dish even more delicious, adding a distinct and unique flavor. You can buy a ground version of this spice in any grocery store. The purist that I am, I use the seeds. They last longer and taste better. I toast them on a skillet for a little bit then grind it with a mortar and pestle.

I add frozen edamame beans to make this dish colorful and even healthier. You can also use frozen green peas instead.

{2} Yellow Split Pea Soup

1 cup carrot, chopped

1 cup celery, chopped

1 cup onion, chopped

2 cloves garlic, smashed

2 cups dry yellow spit peas, soak in cold water for 15 min, rinse and drain

1 10 oz bag frozen edamame beans (or green peas)

1 teaspoon ground cumin

1 teaspoon ground coriander

½ teaspoon freshly cracked black pepper

1 teaspoon sea salt

10 cups water/chicken broth

2 Tablespoons olive oil

1 Tablespoon butter

Some fresh dill for garnishing

1. In a stockpot, heat oil and melt butter in it. Add chopped vegetables and sauté over medium heat for 5 to 10 minutes until vegetables ate soft (onion looks translucent).

2. Add yellow peas. Mix it in until all is covered with oil. Add spices—black pepper, cumin and coriander, and garlic. Fill with water/broth. Bring to boil over high heat.

3. When boiled add salt and cook for 20-30 minutes over medium heat until peas are cooked. Add frozen edamame (or green peas) and cook for another 10 to 15 minutes until it's cooked.

4. Chop some dill and add it to the soup. Ladle and serve with more dill and some thick yogurt. Enjoy!

==============================

Погода становится холоднее, и мы начинаем чувствовать, резкий и колючий воздух января. Это вдохновляет меня сделать что-нибудь мягкое и шелковистое на обед. Я вспомнила бархатистость горохового супа. Как насчёт супа из желтого горошка? К тому же желтый—это второй рецепт для моей коллекции “Радуга Супов”.

Когда вы готовите горох любого цвета, стоит принять во внимание такую специю, как тмин римский, или зира. Известный своей способностью помогать пищеварению и вообще желудку, он нейтрализует газы, вызываемые горошком и делает блюдо более вкусным, привнося уникальный аромат. Вы можете купить молотую версию этой специи в любом продуктовом магазине. Но если вы, как и я, педант по отношению к специям, используйте семена. Они хранятся лучше и держат аромат дольше. Поджарте их немного на разогретой сковороде без масла, а затем размельчите в ступке.

К рецепту я добавила замороженные зелёные соевые бобы (Edamame), чтобы сделать это блюдо красочнее и ещё полезнее. Вы можете также использовать замороженный зеленый горошек.

{2} Суп из жёлтого горошка

1 стакан нарезанной моркови

1 стакан нарезанного сельдерея

1 стакан нарезанного лука

2 зубчика чеснока, раздавить

2 стакана сухого жёлтого горошка, замочить в холодной воде на 15 минут, промыть и осушить

1 пакет (10 унций) замороженных бобов Edamame (или замороженного зеленого горошка)

1 чайная ложка молотого тмина

1 чайная ложка молотого кориандра

½ чайной ложки свеже молотого черного перца

1 чайная ложка морской соли

2 ½ литра воды/куринного бульона

2 столовые ложки оливкового масла

1 столовая ложка сливочного масла

Немного свежего укропа для украшения

1. В кастрюле нагреть оливковое масло и растопить в нём сливочное. Добавить нарезанные овощи и обжарить на среднем огне в течение 5-10 минут, пока овощи не станут мягкие (лук–полупрозрачным).

2. Добавить жёлтый горошек. Перемешать всё так, чтобы горошек был полностью покрыто маслом. Добавить специи: черный перец, тмин и кориандр и чеснок. Залелить водой/бульоном. Довести до кипения на сильном огне.

3. При кипячении добавить соль и варить 20-30 минут на среднем огне, пока горошек не сварился. Добавить замороженные бобы Эдамам (или зеленый горошек) и варить еще 10-15 минут до полной готовности.

4. Нарезать укроп и добавить его в суп. Разлить и подавать с укропом и йогуртом. Приятного аппетита!

No comments:

Post a Comment