If I inspired you, I've done my job!

January 18, 2011

Mashed Cannellini

We crave carbs during winter. What is a better source than straight up starch of potato?! But as much as I respect potatoes, sometimes I need to take it easy on starch.
My daughter once told me that potatoes and beans have the same taste. Although I disagree with her, she's could be right, especially comparing the textures.
So one day, I was cooking beans to make a salad and I over cooked them! Nothing looks nice when overcooked, but it happens. I remembered the comparison my daughter made and decided to just mash them. Canned beans could be heated and used as well (but I'm not a fan of can).
Mashed Cannellini Beans


16 oz (1 package) dry Cannellini beans, soaked overnight, rinsed, drained and overcooked
1 medium onion, finely chopped
2-3 cloves garlic, minced
1 cup plain yogurt
1 Tablespoon butter
2 Tablespoons vegetable/olive oil
2 teaspoon ground cumin
Sea salt }to taste
Ground black pepper }to taste

Soak dry beans overnight then drain and rinse. Put in the pot, cover with about 6-8 cups of water and bring to boil over high heat. When boiled, add salt, lower the heat and cook for 40 to 50 minutes- to overcook: you will notice that the beans are skinned and look mushy.

While beans are cooking, heat oil and melt butter in it; sauté onions and garlic in the oil until onions turn light brown. Add salt, pepper and cumin. Remove from heat, set aside.

With an immersion blender or in a food processor mash beans with yogurt until well combined. Add onions. Serve as a side dish in lieu of mash potatoes.

==================================

Зимой наш организм требует углеводов. И что может быть лучше и привычнее картофельного крахмала?! Но не смотря на то, что я уважаю картошку, иногда мне нужно быть немного по осторожнее с крахмалом.
Моя дочка однажды заметила, что картофель и фасоль имеют одинаковый вкус. Хотя я с ней не совсем согласна, она может быть и права, особенно, если сравнивать их текстуру.
Вот в один прекрасный день, я решила приготовить белую фасоль, чтобы сделать салат, и перестаралась--переварила фасоль! Я вспомнила сравнение, которое делала дочка и решила просто смять фасоль в пюре.
Можно использовать подогретую консервированную фасоль, но лучше сварить, то есть переварить сухую.

Пюре из белой фасоли Каннеллини

1 упаковка (900 гр) сухой белой фасоли, замоченной на ночь, промыть, осушить и переварить
1 мелко нарезанная средняя луковица,
2-3 зубчика чеснока, растолчить
1 чашка обычного йогурта
1 столовая ложка сливочного масла
2 столовые ложки растительного/оливкового масла
2 чайной ложки молотой зиры (римский тмин)
Морская соль по вкусу
Молотый черный перец по вкусу

Замочить фасоль на ночь, затем слить воду и прополоскать. Положить в кастрюлю, залить 6-8 стаканами воды и довести до кипения на сильном огне. При кипячении, добавить соль, уменьшите огонь и варить в течение 40 до 50 минут, чтобы переварить: вы заметите, что у фасоли отделилась кожица и она размякла.

Пока варится фасоль, растопить сливочное масло в подогретом растительном, поджарить
лук и чеснок в масле до золотистого цвета. Добавить соль, перец и тмин. Снять с огня.

Ручным блендером или кухонном комбайне размять в пюре фасоль с йогуртом. Добавить лук в масле. Подавать в качестве гарнира вместо картофельного пюре.

No comments:

Post a Comment