If I inspired you, I've done my job!

January 01, 2011

I think you CAN, without a CAN

Many canned soup manufactures are flooding the air space with promises of a "tastes good" or "good for you" soup diets. Sure, soup is a great way to loose unwanted pounds we might of accidentally put on during this busy time of the year, gastronomically speaking. I have nothing against soups, to say more, I love soups. Only one thing about promoted soups I'm not so thrilled about--CAN and all the "good" things that accompany it: salt, preservatives, whose name I remember seeing in my chemistry school books.

I believe we all CAN make a soup without a CAN. In fact, I believe we CAN make it every day. There is nothing as satisfying, warming, comfy and cozy as a bowl of hearty soup during winter month. To say more, since in most part of the world (at least here, in Northeast) we don't have much fresh produce to choose from. And by fresh I mean local. Nevertheless, we always have grain, legumes, and freshly packaged frozen veggies. And that's what is needed to make a good, healthy bowl of soup.

Today, I am introducing to you a Rainbow of Soups. Before continuing with the recipes, I want to let you in one little secret to a hearty soup: build it from the bottom of your pot. That means, all you will need is one pot. First, sauté all/most of the veggies on the bottom of the pot and then just add the liquid. To make our soups light, I will be using water or light home-made chicken broth, which could be made ahead of time and refrigerated for couple of month.

{Broth: whole chicken+one medium onion+2 sticks of celery (with leaves)+1 whole medium carrot+1 large dry bay leaf+1 teaspoon whole black/melange peppercorns+1 teaspoon of coarse sea salt+12 quart stock pot+water, enough to fill the pot 3/4 full=put all besides salt ingredients in the pot, cover, bring to boil, add salt, skim if necessary and cook until chicken is cooked (about an hour); strain the broth and bottle for later use; take chicken meat off the bone, chop and refrigerate to use later; give the bones to your/your neighbor's dog.}

That is all for the broth. However, you can always use water and make your soup even leaner. Now, I will be using grain, legumes, fresh carrots+celery+onions (they'll be featured in every soup!) and some frozen summer veggies, however, if you have fresh local ones, it will do, too. About salt: little goes the long way, especially if it comes from the sea. Coarse sea salt, 1 (one) teaspoon, is all that every soup needs. As my dad says—the missing salt is on the table!

May the rainbow of soups brighten, and warm up your winter nights!












{1} GreenLentil with Israeli Couscous Soup

1 cup carrots, chopped

1 cup celery, chopped

1 cup onion, chopped

1 cup green lentils, washed and drained

1 cup Israeli couscous (large grain)*

10 cups water/stock

1 Tablespoon butter

4 teaspoon spoon vegetable oil

2 cloves of garlic peeled and smashed

1 dry chili pepper

1 teaspoon dry oregano

1 teaspoon dry thyme

1 large dry bay leaf

1 teaspoon coarse sea salt

+freshly ground pepper to taste

1. In a stockpot, heat oil and melt butter in the oil. Add chopped vegetables and sauté over medium heat for 5 to 10 minutes until vegetables ate soft (onion looks translucent).

2. Add lentils. Mix it in until all is covered with oil. Add dry herbs, chili, and garlic.Fill with water/broth. Bring to boil over high heat.

3. When boiled add salt and pepper and cook for 15-20 minutes over medium heat until lentils half way cooked (when you break it, the middle is still firm). Add couscous and cook for another 10 to 15 minutes until it's cooked.

Serve and enjoy!

--

*If you can't find Israeli Couscous (which is sold in the international isle in your local supermarket, in a Middle East store or online), use Risotto--a small macaroni that look like rise, or any other small pasta: stars, detalini, etc.

==========================================

После новогоднего обжорства мы даём себе клятву сесть на диету. Кушать только свежее, обезжиренное—овощи! Только вот там, где я живу зимой с овощами, со свежими овощами, туговато. Но не стоит отчаиваться—не надо забывать про крупы и бобовые, ну и можно также воспользоваться свежезамороженными овощами.

В теле эфире после нового года постоянно крутят рекламы про разные диеты. Вот и компании, производящие готовые супы, обещают, что вы сможете опять с лёгкостью застёгивать молнию на своём любимом платье после того, как попробуете их чудо супы; чуда, конечно в этом никакого нет. Супы всегда были известны тем, что не смотря на свою низкокалорийность они весьма питательны и способны удовлетворить голод! И не стоит забывать о витаминах! Только вот одно «но»—готовые супы напичканы солью, химикатами и суррогатами.

Спасибо за заботу, но мы лучше сами с ... супами. То есть, мы и сами сможем приготовить хороший и полезный суп. И каждый день новый!

Перед тем, как поделиться со своим первым рецептом, я поведаю мой маленький секрет: я готовлю супы со дна, используя только одну кастрюлю. И не надо переводить сковородку на зажарку; зажарка делается в кастрюле, а затем туда добавляем жидкость и доводим суп «до ума»

Для того, чтобы суп был диетическим, я варю его на воде. Ну а если хочется мясного—тогда варю на домашнем курином бульоне.

{Бульон: целая курочка+одна средняя луковица+2 стебелька cельдерея (с листочками)+1 целая средняя морковь+1 крупный лавровый лист+1 чайная ложка душистого перца горошка+1 чайная ложка крупной морской соли+кастрюля на 10 литров+достаточно воды, чтобы наполнить эту кастрюлю на ¾=всё поместить в кастрюлю, кроме соли; залить водой, накрыть и довести до кипения; посолить, снять пенку и варить до готовности курицы (около часа); процедить бульон, разлить по банкам и хранить в холодильнике для дальнейшего использования; куриное мясо снять с костей, нарезать для дальнейшего использования, кости отдать собаке на съедение}

{1} Cуп из зеленой чечевицы с мелкими макаронами

1 стакан нарезанной моркови

1 стакан нарезанного сельдерея

1 стакан нарезанного лука

1 стакан зеленой промытой и осушенной чечевицы,

1 стакан мелких макарон

2 ½ литра воды или бульона

1 столовая ложка сливочного масла

4 чайной ложки растительного масла

2 очищенных зубчика чеснока

1 стручок сухого перца чили

1 чайная ложка сухого орегано

1 чайная ложка сухого тимьяна

1 большой лавровый лист

1 чайная ложка крупной морской соли

+ молотый перец по вкусу

1. В кастрюле нагреть растительное масло и растопить в нём сливочное. Добавить нарезанные овощи и обжарить на среднем огне от 5-ти до 10-ти минут, пока овощи не стали мягкие (лук–полупрозрачным).

2. Добавить чечевицу. Перемешать её пока вся не покроется маслом. Добавить сухие специи, перец чили, чеснок и лавровый лист. Залить водой/бульоном. Довести до кипения на сильном огне.

3. Когда закипит, добавить соль и перец и варить 15-20 минут на среднем огне, пока чечевица не проварится почти до полной готовности (зерно должно быть ещё твёрдым в середине). Добавить макароны и варить еще 10-15 минут, пока не сварятся макароны.

Подать на стол и приятного аппетита!

No comments:

Post a Comment