If I inspired you, I've done my job!

February 02, 2011

Crank up the Cranberries


The feasting season is over and these little guys had worked hard to make it colorful and delicious. But why abandon them now? I saw a bag of frozen cranberries in a supermarket the other day and it looked so lonely and forgotten, thrown into a wrong pile with frozen veggies. I picked it up and decided to give the berries a chance!

How can I not? They are packed with vitamin C that we all desperately need during the frigid winter! And it filled with a compound called proanthocyanidin--a potent antioxidant with an anti-inflammatory effect.

Here is a list of some benefits of this ruby red berry:
  • Improve the body's circulatory system
  • A daily glass of cranberry juice will treat cystitis (bladder inflammation)
  • Provide relief for asthma patients
  • Condensed tannins in cranberries are considered an important contributor to a healthy heart
  • Can disrupt the development of kidney stone formation due to its affects on the acidity of the urine.
I made a refreshing drink using a bag (16 oz) of frozen cranberries, a 1/2 pound of green apples, 1/2 cup of sugar--to subdue the sourness a bit, a stick of cinnamon and a flower of dry anise seed. Put it all in a pot and covered with 8 cups of water, bring to boil, turn the heat off and let stand for 10-15 minutes before indulging in a cup of this bright, refreshing and healthy tea. Pour the rest in a pitcher with lid and store in the fridge. If you want, you can leave the berries and apples in, but remove the spices.

=============

Закончился сезон застолий, и эти маленькие ребята хорошо потрудились, чтобы сделать его ярким и вкусным. Почему же отказываться от них сейчас? В магазине я как то увидела упаковку замороженной клюквы, и он выглядел таким одиноким и забытым, заброшеным в кучу с замороженными овощами. Я решила дать шанс этим алым ягодкам!

И как я не могла? Они полны витамина С, в котором все мы отчаянно нуждаемся во время холодной зимы! В состав клюквы входят элементы, называющийся проантоцианидин--мощный противоокислитель с противовоспалительным эффектом.

Вот список некоторых преимуществ этогй ягодки рубинового цвета:

Улучшение кровообращения
Ежедневно употребляя один стакан клюквенного сока, можно лечить цистит (восполение мочевого пузыря)
Облегчает симптомы астмы
Конденсированные таннины в клюкве считаются важным фактором для здоровья сердца
Может помешать развитию образования камней в почках, так как влияет на кислотность мочи

Я приготовила освежающий напиток из одной упаковки замороженной клюквы (454 гр), 230 гр зелёных яблок, очищенных от серцевины и косточек и нарезанных на дольки, 125 гр сахара--что бы смягчить кислый вкус--и специй: палочки корицы и цветочка сухих семян аниса. Положите всё в кастрюлю и залейте двумя литрами воды. Доведите до кипения, выключите огонь и дайте постоять на плите 10-15 минут перед тем, как насладиться чашечкой этого яркого, освежающего и полезного отвара. Перелейте остальное в сосуд с крышкой и храните в холодильнике. Если желаете, можете оставить ягоды и яблоки, но специ выньте.

No comments:

Post a Comment